8 tipů, jak zvládnout stres v téhle sezóně

 

Ahoj parťáku,

doufám, že Ti tato zima přináší krásné zážitky a pohodu. Zároveň vím, že pro mnoho z nás chladná zima také může být obdobím zvýšeného stresu a hektického tempa. Proto jsem se rozhodla Ti napsat několik tipů na zvládání stresu během této sezóny.

  • Čas pro sebe: I když kalendář bývá plný různými událostmi, nezapomínej si najít chvíli pro sebe. Jóga, meditace nebo jen klidná procházka v přírodě Ti může pomoci načerpat novou energii a snížit stres. Kromě jógy a meditací mám nejradši les. Kdy vyrazíš?
  • Plánování: Tahle sezóna obvykle přináší mnoho akcí a povinností. Vytvoř si plán, abys měl/a přehled o tom, co Tě čeká. To Ti umožní efektivněji se připravit a eliminovat stres z nejistoty. Osobně si píšu to-do list na úplně každý den i na nejbližší týden úplně každý den.
  • Zdravá strava a pohyb: I když se zdá, že nemáme čas, nezanedbávejme zdraví. Zdravá strava a pravidelný pohyb jsou základem pro udržení energie a snížení stresu. Čas, který si na sebe v tomto směru uděláme se nám zaručeně vrátí ve větší efektivitě, síle, sebevědomí a zdraví.
  • Přestávky: Když jsi v běhu, snadno zapomeneš na odpočinek. I krátké přestávky během dne Ti mohou pomoci načerpat energii. Udělej si krátkou procházku, zhluboka dýchej nebo si dej meditační chvilku. Můj tip je pustit si na Spotify do noise cancelling sluchátek zvuky deště a chvíli se soustředit na všechny smysly postupně. Co vidím, co slyším, cítím hmatem, jakou chuť mám na jazyku a co cítím, když se zhluboka nadechnu nosem.
  • Otevřená komunikace: Neboj se svěřit se svými pocity blízkým lidem. Občas už jen sdílení s někým blízkým může pomoci uvolnit stres a získat podporu.
  • Říkej "ne" nadměrným povinnostem: Nepřetěžuj se dalšími závazky. Je naprosto v pořádku říct "ne," pokud máš pocit, že už nemáš dost času a energie. Vypiš si, jakým činnostem věnuješ nejvíc energie a vyškrtej ty, které Tě vyčerpávají a můžeš je odsunout, zrušit nebo delegovat. 
  • Zaměř se na kvalitu, ne kvantitu: Nezáleží na tom, kolik akcí se vejde do tvého kalendáře, ale na tom, jak je prožíváš. Snaž se být přítomný/přítomná a užívat si každou chvíli, kterou strávíš s rodinou a přáteli. Ač to může být v dnešní době těžké, odlož na schůzce telefon.
  • Pomáhej druhým: Podzim a zima jsou také časem dávání. Zapojení do dobročinnosti může přinést radost nejen těm, kterým pomáháš, ale i Tobě.

Nezapomeň, že Tvé zdraví a pohoda jsou prioritou. Snaž se zvládat stres tak, aby Ti zůstalo co nejvíce radosti z zimní sezóny. Jen tak můžeš rozdávat energii zase dál. Pokud máš nějaké další tipy na zvládání stresu nebo chceš sdílet své zkušenosti, neváhej mi napsat zpět.

Měj krásný den a užij si tento tohle období naplno.

S láskou,

Bára