Proč zařazuji silový trénink

 

Možná už sis u mě na Instagramu všimnul/a, že kromě jógy pravidelně běhám a zařazuji také silový trénink. Nejsem na silový trénink žádný odborník, ale z osobní zkušenosti musím říct, že se po něm cítím opravdu silnější a že mi v přiměřené míře pomáhá, cítit se dobře ve vlastním těle. Trénink s váhami, známý také jako posilování nebo silový trénink, má mnoho výhod a přínosů pro celkové zdraví a kondici. Zahrnutí tréninku s váhami může prospět i Tobě. Na co je takový tréning dobrý?

Posílení svalů:

Trénink s váhami způsobuje, že se Tvé  svaly postupně adaptují a zvyšují svou sílu. Posilování svalů můžeš zlepšit fyzický výkon, pomoci v každodenních aktivitách a redukovat riziko zranění.

Zlepšení metabolizmu:

Svaly spalují více kalorií než tuková tkáň, takže získání svalové hmoty může pomoci zvýšit bazální metabolickou rychlost. To znamená, že Tvůj metabolismus může pracovat rychleji i v klidovém stavu, což může být užitečné pro udržení zdravé váhy.

Kostní zdraví:

Posilování svalů prý může také podporovat zdraví kostí. Silový trénink zvyšuje mechanický stres na kostech, což může podporovat zvýšenou hustotu kostí a snižovat riziko osteoporózy.

Zlepšení postavy:

Trénink s váhami může pomoci formovat tělo tím, že zvyšuje svalový tón a definici. To může vést k tomu, že určité partie vyrýsuješ, určité zvětšíš. Osobně posiluji především cviky na střed těla a na růst hýždí. Upřímně prostě proto, že se mi líbí štíhlý pas a bříško a větší kulatý zadek. Je důležité posilovat a zpevňovat celé tělo, ale mám tak nějak pocit, že silovější jóga a péče o miminko, obnášející neustálé tahání 10 kilového chlapečka, kočárku a všech propriet, pro něj potřebných, mi horní část těla tak nějak zaměstnává.

Doporučuji pořídit si:

Zlepšení svalového výkonu:

Kromě síly může trénink s váhami zvýšit i Tvé celkové svalové schopnosti, jako je vytrvalost, výbušnost a schopnost provádět fyzické úkoly efektivněji. Bez silného těla bych jen těžko zvládla například cestování i další aktivity se synem. Nikdy by mě nenapadlo, jak fyzicky náročné mateřství je. 

Zlepšení sebevědomí:

Dosahování postupných úspěchů v tréninku s váhami může být snadno měřitelné a může posílit Tvé sebevědomí a sebevědomí ve vlastních fyzických schopnostech.

Prevence zranění:

Silné svaly a správná svalová rovnováha mohou snížit riziko zranění, zejména při provádění dalších fyzických aktivit a sportů.

Je důležité si vybrat vhodnou hmotnost a správnou techniku při cvičení s váhami, abys minimalizoval/a riziko zranění. Pokud jsi začátečník, je vhodné začít s lehčími váhami a postupně zvyšovat zátěž podle Tvého pokroku.

Zkus taky má posilovací videa vhodná pro začátečníky i pokročilé.

S láskou,

Bára