10 typů, jak zvýšit sebevědomí

 

Možná i Tebe někdy potrápil nedostatek sebevědomí. Možná ses zbytečně cítil/a špatně, možná ses nechal/a natlačit do nepříjemné situace nebo nevytěžil/a maximum z toho, co Ti život nabízí a to je velká škoda. 

Zvýšení sebevědomí je proces, který může trvat čas a vyžadovat úsilí. Přináším několik jednoduchých tipů, které Ti mohou pomoci. Někdy ty nejobyčejnější techniky opravdu fungují. Slib mi, že alespoň 3 z nich vyzkoušíš.

  • Přijmi sebe sama: Uvědom si Tvé silné stránky, schopnosti a úspěchy. V praxi to bude vypadat tak, že si v klidu sedneš k sešitu a tužce a vypíšeš si 10 věcí, které jsou na tobě skvělé a krásné, 10 tvých schopností, které čekají na uznání a využití a 10 věcí, které se Ti v životě podařily.
  • Cvič se v nových dovednostech: Postupně se učit novým věcem Ti může pomoci cítit se kompetentnější a sebevědomější. Tímto způsobem dokazuješ sám/sama sobě, že máš schopnost růst a zdolávat výzvy. Vyber si cokoli, co jsi už dlouho chtěl/a zkusit nebo ses v tom chtěl/a zlepšit. Ke zlepšení disciplíny využij Self-care deníček, který i já pravidelně používám.
  • Nastavuj si reálné cíle: Stanovení dostupných cílů a jejich dosahování Ti může dodat pocit úspěchu a postupného zlepšování. Osobně mám sklon mé cíle přestřelit a často se musím krotit a cíle ještě trochu snížit. Růst mohou vždycky a s nimi i Tvoje radost a sebevědomí.
  • Zlepšuj Tvou komunikační dovednost: Schopnost jasně a sebejistě vyjádřit Tvé myšlenky, názory a pocity může pozitivně ovlivnit Tvůj dojem na ostatní i na Tebe samotného. Začni podle Tvých možností. I kdyby byl krok kupředu jen to, že opatrně sdělíš Tvé pocity, jdi do toho. I zde platí, že zlepšovat se můžeš vždycky.
  • Dbej o Tvůj vzhled: Starost o Tvůj vzhled může mít pozitivní vliv na Tvůj pocit sebejistoty. Nicméně je důležité si uvědomit, že sebevědomí by nemělo být založeno pouze na fyzickém vzhledu. Přesto uznávám, že když se cítím pod psa, nejrychlejší cesta z takového pocitu ven, je dát si dlouhou sprchu, umýt si hlavu, udělat si peeling, oholit se, nalíčit se, učesat a obléct si něco pohodlného a hezkého.
  • Pamatuj si minulé úspěchy: Vzpomínání na situace, kdy se Ti něco podařilo, může posílit Tvůj pocit schopnosti. Představ si velkou galerii plnou obrazů. Každý z obrazů představuje nějaké Tvé přesvědčení o Tobě samotném nebo Tvou vzpomínku. Vyměň všechny obrazy tak, aby ses v galerii cítil/a naprosto skvěle a sebevědomě.
  • Obklop se pozitivními lidmi: Společnost lidí, kteří Tě podporují a povzbuzují, může mít pozitivní vliv na Tvůj pocit sebevědomí. Nezapomeň, že přitahujeme to, čemu věříme, že si zasloužíme a 5 nejbližších lidí v našem životě nejvíce ovlivňuje to, jací jsme a jak žijeme.
  • Věnuj se fyzické aktivitě: Pravidelná fyzická aktivita může zvýšit hladinu endorfinů, což může zlepšit Tvůj náladový stav a celkově pozitivně ovlivnit Tvé sebevědomí a pocit ve vlastním těle. Pokud si jako svou pravidelnou aktivitu zvolíš jógu, dostaneš perfektní mix pohybu, dechu i mindfulness pro Tvé sebevědomí. Zkus třeba 28 denní jógovou challenge a vyzkoušej její efekt na vlastní kůži.
  • Pracuj na sebepoznání: Porozumění Tvým pocitům, myšlenkám a motivacím může vést k hlubšímu sebeporozumění a tím i k většímu sebevědomí. Osobně miluji journaling a jsem také velkým zastáncem terapií.
  • Vyhni se sebekritice: Neustálá kritika sama sebe může brzdit Tvůj růst. Učte se z chyb a nesnaž se být perfektní. Zaměř se na pozitiva a zkus si uvědomit pokaždé, když budeš sebe sama shazovat.

Je důležité si uvědomit, že sebevědomí není něco, co se změní přes noc. Jde o postupný proces, který vyžaduje trpělivost a úsilí. Pokud máš pocit, že Tvé sebevědomí je nízké a může to negativně ovlivňovat Tvůj život, může být také užitečné si promluvit s odborníkem, navštívit například terapii a pracovat na sobě intenzivněji.

S láskou,

Bára