7 tipů, jak se zbavit úzkosti

 

Ne každý ví, že mám s úzkostmi za život bohatou zkušenost. Dobře vím, jak těžko se poznává, že člověk nejde správným směrem, jak snadno se do úzkosti špatně a jak těžko se z ní znovu dostává ven.

Tak jako s mnoha složitými problémy, je řešení často jednoduché i když v dané chvíli těžko proveditelné. Nezahazuj proto moje tipy i když se zdají být banální. Nic jiného mi nepomohlo tolik, jako když jsem tato pravidla začala dodržovat. Kdykoli cítím, že na mě úzkost “leze”, kouknu se na svůj život, největší stresory zkusím vyhodit a naopak zařadím alespoň některé následující techniky.

 7 tipů, jak se zbavit úzkosti

  • Procházky v přírodě 
  • Meditace a Yoga Nidra
  • Terapie
  • Dechová cvičení
  • Jóga
  • Spánek 
  • Journaling


Procházky v přírodě 

Možná, že to poslední, na co máš v úzkosti pomyšlení, je zpomalit a jít se projít do přírody. Právě proto to udělej. Pokud chceš v jakékoli životní oblasti změnu, musíš se začít chovat jinak. Příroda uklidňuje a nabíjí. Doufám, že ucítíš, že na nic z toho, co prožíváš, nejsi sama/sám.

Meditace a Yoga Nidra

Osobně mívám v náročných obdobích úzkosti nejdřív vždy večer před spaním a v noci. Ať už je denní doba jakákoliv, myšlenky se honí hlavou a je těžké je zpomalit, přijmout nebo nechat jen tak hlavou procházet. Jedna z nejúčinnějších medicín je pro mě Yoga Nidra. Pokud se necítíš dobře, rozhodně ji zkus zařadit denně. Pár meditací jsem nahrála i na můj YouTube.

Terapie

Zajít si na terapii není žádná ostuda, naopak. Sama jsem chodila na terapie v životě už několikrát. Jednou dokonce pravidelně celé 2 roky. Terapeut je odborník, nezná situace a lidi kolem Tebe, nehodnotí, nekritizuje a naslouchá a Ty tak ze sebe můžete konečně nahlas dostat věci, které bys jinak nikdy nahlas nevyslovil/a. Už jen tím se Tvůj svět najednou začne dávat do pohybu.

Dechová cvičení

Všimni si, jak dýcháš, když jsi ve stresu a jak naopak, když jsi uvolněná/ý a šťastná/ý. Emoce náš dech výrazně ovlivňují. Dobrá zpráva je, že to funguje i obráceně. Změň vědomě dech a ulev vnitřnímu napětí.

Jóga

Dobrá lekce jógy je pro mě při úzkostech i špatné náladě úplný zázrak. Skládá se ze všeho, co proti úzkosti pomáhá. Pochopení, přijetí, dechová cvičení, plynulý pohyb, uvolnění staženého svalstva i meditace. Na YouTube Bára Sedláková najdeš takových volně přístupných videí celou řadu. 

Spánek 

Doufám, že tě v těžkých chvílích spánek netrápí. Mě bohužel ano. Špatně pak usínám, pořád se budím, zdají se mi bláznivé sny. Zkus proto některý z mých tipů pro lepší spaní. Po setmění sviť už jen níž u země teplým světlem, před spaním si v takovém přítmí chviličku čti, zkus třeba CBD s melatoninem nebo bylinkový teplý čaj pro klidný spánek, zapal si kvalitní přírodní svíčku, vyvětrej v ložnici a zařaď před spaním právě třeba meditaci nebo Yoga Nidra. PS: Nejradši si zapaluji svíčky Midnight Soul z Gemini Collection.

Journaling

Vypsat si všechny emoce, cíle, plány, pochválit se na papíře za to, co se mi už podařilo, vypsat si záchranné čluny, které kolem sebe v životě mám a podobně, to jsou některé z journaling technik, které mi dělají radost a pomáhají.

 

Ať už si vybereš jakoukoli cestu k uvolnění, moc Ti držím palce.



Mohlo by Tě zajímat:

Self-care deníček ke stažení ZDARMA

Online kurzy jógy s Bárou Sedlákovou

Protiskluzové podložky na jógu a meditace z přírodní gumy

28denní Jógová challenge ZDARMA