Podzimní očista

 

Je tu podzim, většinou jsme zpět z dovolených, víc se zavíráme doma, energii soustřeďujeme víc do sebe sama a našeho nejbližšího okolí. Pro mě je podzim časem očisty a přípravy na zimu. Sdílím Ti proto pár tipů, které se letos pokusím dodržovat, abych měla co nejvíc radosti a energie, až to bude potřeba.

Zdravý reset na podzim může být skvělým způsobem, jak získat novou energii a posílit zdraví. 

Pamatuj, že zdravý reset není o krátkodobém úsilí, ale spíše o vytvoření trvalejších zvyků pro tvůj životní styl. Každý člověk je jedinečný, takže se nech inspirovat a vyber si tipy, které budou nejlépe vyhovovat právě Tvým potřebám a možnostem.

Healthy reset - how I refresh everything - skin, groceries, workouts, body, home

Osvěžení pleti:

    • Použiji převážně přírodní kosmetiku. Moje oblíbené značky jsou například Grown Alchemist, Weleda, Yage, Mylo, Malinna, Nuori a další. Miluju přírodní oleje a masáž GUA SHA nebo facerollerem.
    • Budu masírovat GUA SHA nebo face-rollerem alespoň jednou denně. Pokaždé, když zařadím pravidelnou masáž GUA SHA nebo face rollerem, moje pleť vypadá daleko líp. Nevím, jestli to máš stejně, ale i přesto jsem prostě líná, masáž začnu vynechávat a pak, i když mi skvěle funguje, z rutiny úplně vypadnu. Tento rok ale NE! :D 
    • Nezapomenu na exfoliaci, která odstraní odumřelé kožní buňky a zlepší vzhled pleti. Můžeš použít mírný peeling, jemnou čisticí houbu nebo třeba kvalitní exfoliační vodičku nebo sérum. Vyhovuje mi P50 od Biologique recherche nebo třeba Twinkle Star od Yage
    • Zařadím pravidelně 5 minut denně face jógu nebo masáž obličeje. Upřímně zatím netuším, jestli to bude mít extra efekt, ale 5 minut péče o sebe sama teď s miminkem vážně potřebuju.
    • Budu pleti dodávat vlhkost. Z venku pomocí hydratačních masek, sér nebo hutnějších krémů. Zevnitř budu hydratovat pitím alespoň 2,5 litru vody nebo ovocných/bylinkových čajů denně. Pomáhá mi, když si čaj naliju do velké konvice nebo lahve, ze které během dne upíjím a mám motivaci ji opravdu celou dopít. Další můj tip je pití z brčka. Jakmile piju brčkem, vypiju hned mnohem víc, mnohem rychleji. Nedám dopustit například na lahev BINK. Je sice drahá, ale když ji nepoužívám já, krade mi ji přítel. 
    • Budu používat ochranu proti slunečnímu záření, i když je podzim. Sluneční paprsky mohou poškodit pleť i v chladnějším počasí.
    • Zařadím šetrný samoopalovací produkt. Další ze změn, ke které se už roky tak nějak nemůžu dokopat. Přitom si “opálená” přijdu daleko hezčí a hlavně pak nemám tendenci vystavovat pleť a pokožku slunečním paprskům, které urychlují jejich stárnutí.

Potraviny:

      • Dopřeji si vyváženou stravu s dostatečným množstvím čerstvých plodů a zeleniny, které jsou bohaté na vitamíny a minerály.
      • Omezím glucose spikes - každé jídlo začnu zeleninou, potom bílkovinou a tuky a nakonec až sacharidy. Nejsem zrovna odborník na stravování, ale nedávno jsem slyšela podcast Life Hacks for Balancing Your Glucose with The Glucose Goddess a právě k tomuhle kroku mě namotivoval. Zkusím omezit příležitosti, kdy bych si dala jen sacharidy (třeba ke svačince).
      • Kdykoli se chci “očistit” zevnitř zařadím Aloe Vera nebo třeba březovou šťávu. Cítím se po nich tak nějak svěží, lehčí a zdravější.
      • Zařadím sezónní potraviny. Na podzim jsou to například dýně, jablka, hrušky, kořenová zelenina a ořechy. Zkus třeba nový recept právě z nich. Co třeba Dýňové proteinové cookies servírované na našem krásném ručně vyráběném nádobí

    Cvičení:

        • Využiji krásné podzimní počasí k procházkám nebo běhu na čerstvém vzduchu. Nechce se Ti vyběhnout v chladnějším počasí? Není špatné počasí pro běh, jen špatně oblečený běžec. 
        • Budu pravidelně cvičit jógu. Nejen pro benefity na těle, ale také proto, že podzim je jako dělaný pro interní práci, která k józe neodmyslitelně patří. Vyzkoušej má nová YouTube videa nebo se rovnou namotivuj koupí celého online kurzu se mnou
        • Zařadím pravidelné meditace a journaling. Stáhni si můj self-care deníček zdarma nebo vyzkoušej některou z mých řízených meditací či relaxačních technik na YouTube.
        • Každé ráno provedu stomach vacuum cvičení a budu trénovat Nauli Kriya. Jedná se o cvičení pro zpevnění CORE a abs. V józe se traduje, že také čistí vnitřní, zejména trávicí, orgány. Toto cvičení jsme i s přítelem pravidelně zařadili už v létě a chystáme se pokračovat i nadále. Ve světě fitness jsem také slyšela názor, že pravidelné cvičení stomach vacuum zužuje pas. No kdo by tohle všechno nechtěl. 
        • Kromě běhu a jógy budu nadále chodit 2x týdně do fitka pro podporu růstu svalové hmoty. Upřímně mi jde hlavně o zadek. :) Proto jsem si koupila program zaměřený právě na tuto partii v aplikaci Athli. Ve cvičení ve fitku jsem stále začátečník a opravdu potřebuji odborné vedení. Nebylo snadné si vybrat vhodný program, ale zadek Linn Lowes mě přesvědčil. 

      Domov:

          • Upravím náš domov, abychom doma měli útulnou a relaxační atmosféru. Použiji teplé barvy, mé nejoblíbenější svíčky pro otevření emocí a podporu kreativní energie a doma vytáhnu měkké přírodní textilie.
          • Provedu podzimní úklid. Zkus taky odstranit zbytečné věci a udělej místo pro nové začátky. Chystám se prodat a darovat spoustu věcí, které nevyužívám tolik, kolik by si zasloužily. Obvykle tak “vydělám” pár tisíc, které můžu investovat do sebe nebo do mého syna. Ten svěží pocit doma navíc rozhodně stojí za to.

        Doufám, že Ti tyto tipy přinesou novou dávku radosti a energie.